Δελτία Τύπου

Συζήτηση με Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχο Δήμου Αθηναίων για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου & επίσκεψη στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων

Πριν λίγες μέρες συναντήθηκα με την Αντιδήμαρχο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων κα Μαρία Στρατηγάκη και ενημερώθηκα για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση, σέβεται την αρχή της μη διάκρισης και έχει ως στόχο την εξομάλυνση των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων.

Προηγήθηκε επίσκεψή μου στο πρόσφατα ανακαινισμένο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων, όπου ενημερώθηκα από τους υπεύθυνους για τις δωρεάν υπηρεσίες ολοκληρωμένης υποστήριξης one stop που προσφέρει στους πολίτες και αφορούν υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, υποστήριξης για παιδιά και οικογένειες, συμβουλευτικής απασχόλησης, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και νομικής υποστήριξης.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση που έχει ως συνέπειες τη ραγδαία αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας, το αυξημένο άγχος, την έξαρση της βίας και  την αύξηση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού δημιούργησαν νέες αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες για τους πολίτες.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο αναδεικνύεται η σημασία της ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ένας θεσμός βαθύτατα δημοκρατικός και ενισχύθηκε για πρώτη φορά με την προοδευτική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το 2010  επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Σήμερα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολες προκλήσεις είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε, με πίστη στην τοπική κοινωνία και στον πολίτη,  στην περαιτέρω ενίσχυση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, με ριζική αποκέντρωση και παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας και των θεσμών λογοδοσίας και πάταξης της διαφθοράς.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την επίσκεψή μου στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων.



Ενημερωτική συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Ιλίου
κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου

Στα πλαίσια των επαφών μου με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής και Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών συναντήθηκα με τον Αντιδήμαρχο  Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιλίου κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και την Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι καθημερινές και σοβαρές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας την περίοδο της κρίσης, οι κοινωνικές ανισότητες και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, παρουσιάσθηκε το Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος Ιλίου, το οποίο βασίζεται σε 4 άξονες:

  • Καταπολέμηση της φτώχειας
  • Δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες υγείας
  • Κοινωνική αλληλεγγύη
  • Αντιμετώπιση των διακρίσεων και των ανισοτήτων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιλίου δίνοντας έμφαση στην Κοινωνική Πολιτική και την αντιμετώπιση των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων και με προτεραιότητα πάντα τον άνθρωπο, έχει εντάξει στο Πρόγραμμά του δωρεάν Υπηρεσίες και Δράσεις με ωφελούμενους μεταξύ άλλων τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις γυναίκες,  όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί σήμερα με ίδια κεφάλαια παρέχοντας συμβουλευτική και νοσηλευτική φροντίδα σε ηλικιωμένους, τα ΚΑΠΗ, τα συσσίτια απόρων, τη δημοτική ιματιοθήκη, το ιατρείο μητρικού θηλασμού, τις συμβουλευτικές ομάδες γονέων, ενώ πρόσφατα αποφάσισε τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια.

Σήμερα που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν στιγματίσει άνισα τους πολίτες των περιοχών του Δυτικού Τομέα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναγκαία η ενδυνάμωσή της με περισσότερες αρμοδιότητες, οικονομική στήριξη και ανεξαρτησία και μηχανισμούς απολογισμού και ελέγχου.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που είναι μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο 2009 -2011 επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου τέθηκαν για πρώτη φορά οι βάσεις για αποκέντρωση και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον ίδιο δρόμο προχωράμε για ακόμη μεγαλύτερες προοδευτικές αλλαγές που θα δώσουν πνοή και ελπίδα για το αύριο στις τοπικές κοινωνίες.



Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Κακοποιημένων Γυναικών στο Ίλιον

Με την ιδιότητά μου ως Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά και ως υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα με το Κίνημα Αλλαγής, επισκέφθηκα το Κέντρο Αλληλεγγύης Κακοποιημένων Γυναικών στο Ίλιον, που εποπτεύεται από το ΕΚΑ και λειτουργεί σαν Καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες και συναντήθηκα με την Προϊσταμένη του Κέντρου κα Άννα Μαμάη.

Με την κα Μαμάη συζητήσαμε για την έξαρση της έμφυλης βίας που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έχει ιδιαίτερη ένταση στις δικές μας γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, για τους κανόνες λειτουργίας του Καταφυγίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενες/οι και οι φιλοξενούμενες στο Καταφύγιο.

Σήμερα, φιλοξενούνται περίπου 20 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, που είναι θύματα κυρίως ενδοοικογενειακής βίας, trafficking και γυναίκες πρόσφυγες με πολλαπλές διακρίσεις που αντιμετώπισαν έμφυλη βία στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Στο χώρο λειτουργεί καθημερινά βρεφονηπιακός σταθμός, υπάρχει πρόβλεψη για ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών, γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας και εργασιακής επανένταξης στις φιλοξενούμενες, ενώ το Κέντρο συνεργάζεται στενά, στα πλαίσια του έργου του, με όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου Ιλίου, το job center του Δήμου Αθηναίων, τα Νοσοκομεία και άλλους φορείς.

O αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορεί να σταματάει στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά χρειάζεται να είναι διαρκής και καθημερινός.

Σαν Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σαν νέα πολιτικός, αλλά κυρίως σαν ενεργή γυναίκα καταδικάζω κάθε μορφή έμφυλης βίας, που είναι ένα έγκλημα διαρκείας κατά των γυναικών, των παιδιών τους, της οικογένειας και όλης της κοινωνίας.

Προτεραιότητές μας πρέπει να είναι: 
– η άμεση εφαρμογή της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας που έγινε πρόσφατα Νόμος του Κράτους, 7 χρόνια μετά την ημερομηνία που η χώρα μας πρώτη την υπέγραψε το Μάιο του 2011 επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου.
– η λήψη μέτρων πρόληψης και εκπαίδευσης της κοινωνίας κατά της έμφυλης βίας
– η διασφάλιση της καλής και ποιοτικής λειτουργίας των δομών στήριξης κακοποιημένων γυναικών, ώστε να αποτελούν ουσιαστικό στήριγμα για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες αποτρέποντας την δευτερογενή θυματοποίησή τους και δίνοντάς τους εφόδια για να ξεκινήσουν δυνατές μια νέα αρχή.

Κυρίως όμως χρειάζεται η καθεμία, ο καθένας από μας να είμαστε Ενεργοί Πολίτες, να συμμετέχουμε ενεργά και να κατανοήσουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή καταργώντας τα στερεότυπα που αναπαράγονται από την οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ξεχωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με το φύλο ή άλλη διάκριση, η κοινωνίας μας θα γίνει πιο δίκαιη.