Η Ελένη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεννήθηκα στο Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι Αττικής. Σ’ αυτή την πόλη, δίπλα στις όχθες του ποταμού Κηφισού ονειρεύτηκα, ερωτεύτηκα, τελείωσα το σχολείο, έκανα οικογένεια, μεγάλωσα τα δύο μου κορίτσια. Σ’ αυτή την πόλη που αγαπώ εξακολουθώ να ζω μέχρι σήμερα.

Ζωντανές είναι ακόμα οι μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια μιάς άλλης εποχής. Τότε που το ποτάμι είχε ζωή, ο Σκαραμαγκάς ήταν παραλία, τα εργοστάσια «Κλωσταί Πεταλούδας» ήταν σε λειτουργία, τα αυτοκίνητα ήταν λιγοστά, το δίκτυο της Ούλεν (όπως έλεγαν παλιά την ΕΥΔΑΠ) δεν είχε φτάσει ακόμη σε όλες τις περιοχές και οι γειτονιές μας ήταν γεμάτες ρέματα και λαχανόκηπους.

Έντονες οι μνήμες και από τα μαθητικά μου χρόνια. Από τη Σχολή Τσιαμούλη που φοιτούσα στο Δημοτικό και από το Α’ Γυμνάσιο – Λύκειο Θηλέων Περιστερίου σαν έφηβη μαθήτρια.

Η μεγάλη μου αγάπη είναι η Ικαρία, το νησί από όπου κατάγομαι και έζησα τα αμέτρητα αυθεντικά καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων.

Η Λοκρίδα Φθιώτιδας είναι ο άλλος τόπος καταγωγής μου και εξίσου αγαπημένη μου πατρίδα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Είμαι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Διατέλεσα μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, στη θεματική «Ανοιχτή Κοινωνία – Δικαιώματα».

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 ήμουν για πρώτη φορά υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής και έλαβα την 5η θέση σε σειρά εκλογής, σε σύνολο 14 υποψηφίων.

Είμαι Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών από 1/4/2016 (ημερομηνία ίδρυσής του) και μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Το 2014 κατέβηκα για πρώτη φορά υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Περιστερίου, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Δημήτρη Κελάφα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Δίνω πρωτεύοντα ρόλο στην ενεργή συμμετοχή μου στα κινήματα Πολιτών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα έχω διατελέσει:

– Ιδρυτικό μέλος και μέλος της Συντονιστικής Ομάδας της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δυτικής Αθήνας ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες: «Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά» https://paremvasidytika.wordpress.com/

– Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – Nature Friends Greece έως 26/10/2022, ημερομηνία παραίτησής μου από το ΔΣ

– Μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International έως 26/10/2022, ημερομηνία παραίτησής μου από το ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

– Μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας της Λαϊκής Πρωτοβουλίας KLIMA500 καθώς και μέλος πολλών κινημάτων – τοπικών και υπερτοπικών – της Κοινωνίας των Πολιτών, που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

– Συμμετέχω ενεργά σε ακτιβιστικές και άλλες δράσεις του φεμινιστικού κινήματος για την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων.


Ονειρεύομαι μια ανοιχτή, ειρηνική κοινωνία όπου θα επικρατεί η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και οι ίσες ευκαιρίες για όλους χωρίς διακρίσεις.

Θέλοντας να συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχω στους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών,  ενάντια στο μίσος, το ρατσισμό και κάθε είδους διάκριση που χωρίζει αντί να ενώνει τους ανθρώπους. 


ΣΠΟΥΔΕΣ

Είμαι Πολιτικός Επιστήμονας – απόφοιτος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (1988) και έχω μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων/ MBA for Executives του Πανεπιστημίου Πειραιά (2009).

Έχω παρακολουθήσει το πιστοποιημένο Πρόγραμμα Diploma in Management and Leadership του Chartered Management Institute – CMI (2014 – 2015).

Πιστεύω  στη δυναμική της δια βίου εκπαίδευσης, συμμετέχω διαχρονικά σε εκπαιδευτικές δράσεις με διάφορες θεματικές (Ανθρώπινα Δικαιώματα,  Management, Marketing, Risk Management, Compliance, Human Resources κ.α)  και έχω λάβει μέρος σε αντίστοιχα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολούθησα το 2007 στο Σικάγο των ΗΠΑ στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου προγράμματος:

– Preparing Responsible International Managers, Loyola University Chicago

– Creating a culture of innovation, Kellogg School of Management

– Introduction to strategy, Northwestern University


ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Εργάσθηκα πάνω από 30 χρόνια ως ανώτερο στέλεχος στον τραπεζικό τομέα, αρχικά στην Αγροτική Τράπεζα (1983 – 2012) και στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς, από όπου αποχώρησα το Δεκέμβριο του 2013, με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Κατά την περίοδο αυτή (1983 – 2013) υπηρέτησα ως ανώτερο στέλεχος σε πολύ νευραλγικούς τραπεζικούς τομείς και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω νέες δεξιότητες και να αποκτήσω πολύπλευρη εμπειρία και γνώση για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, καθώς και μεγάλη δικτύωση.

Ειδικότερα, έχω διατελέσει Υποδιευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Αγροτικής Τράπεζας, Human Resource Manager στην Τράπεζα Πειραιώς, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Επικεφαλής Τομέων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων στην Αγροτική Τράπεζα.

Στη διάρκεια των 11 χρόνων (1988 – 1999) που υπηρέτησα ως ανώτερο στέλεχος στη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Αγροτικής Τράπεζας απέκτησα μεγάλη εμπειρία στις Δημόσιες Σχέσεις, τη διαφήμιση και την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων (Συνέδρια, Συνεντεύξεις τύπου κ.α.).

Τα επόμενα χρόνια συμμετείχα στην κατάρτιση και υλοποίηση του συνολικού Προγράμματος Σπουδών των διευθυντικών στελεχών (2011) και στην εκπαίδευση των υψηλόβαθμων και των μεσαίων στελεχών (ως εκπαιδεύτρια) και ήμουν υπεύθυνη έργου για την κατάρτιση και εφαρμογή του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας της Τράπεζας. 

Ήμουν μέλος  ειδικών διατραπεζικών Επιτροπών της Ελληνικής ΄Ενωσης Τραπεζών και  μέλος ομάδων έργου για τη σύνταξη της Πολιτικής Διαχείρισης Κινδύνων και της Πολιτικής Υπολογισμού Προβλέψεων, καθώς και για την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας  (Ν. 3723/2008)

Είμαι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.


ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

2018 «Η Ελληνική Κοινωνία στα χρόνια της κρίσης».

Στη μελέτη επιχειρείται μια καταγραφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελληνική κοινωνία.


2009 «Συνθήκη Βασιλείας ΙΙ – Οργανωτική και χορηγητική συμπεριφορά των Τραπεζών και διοικητική πληροφόρηση»

Διπλωματική εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου eMba


ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ

Αρθρογραφώ σε ιστοσελίδες εθνικής εμβέλειας κυρίως για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για τοπικά θέματα στον τοπικό τύπο.

Μου αρέσει η φωτογραφία. Ασχολούμαι αρκετά χρόνια, έχω παρακολουθήσει 3 ετήσια σεμινάρια φωτογραφίας των φωτογράφων Καμίλο Νόλλας και Γιάννη Βουλγαράκη  και έχω λάβει μέρος σε 2 ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας.

Έχω παρακολουθήσει 2 Κινηματογραφικά Εργαστήρια του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και συγκεκριμένα:

2016, «Το Ντοκυμαντέρ ως εργαλείο Εκπαίδευσης» , 4ημερο στην Αθήνα

2016, «Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με προσωπικές ιστορίες», 7ημερο στη   Βωβούσα, όπου δημιουργήθηκε η ομαδική ταινία μικρού μήκους  «Δελτίον Ταυτότητας», υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Είμαι φίλος της Ορεινής πεζοπορίας και μου αρέσει να συνδυάζω την άθληση με αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τη φύση και γνωριμία με τον πολιτισμό κάθε τόπου.

Μου αρέσουν τα ταξίδια, οι αυθεντικές εμπειρίες, η επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους.