Σκέψεις

Στον αγώνα για τον κόσμο που ονειρεύομαι

Από τα φοιτητικά μου χρόνια παρακολουθούσα από κοντά και με πολύ ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά για πολλά χρόνια δεν είχα περάσει στην ενεργή πολιτική δράση.

Πριν λίγο καιρό, ειδικές συνθήκες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με ανάγκασαν να αποχωρήσω με εθελούσια έξοδο από την εργασία μου, αφού είχα συμπληρώσει 30 και πλέον χρόνια δουλειάς στον τραπεζικό τομέα ελπίζοντας πως θα βρώ καλύτερες  ευκαιρίες για εργασία.

Τότε, συνειδητοποίησα πολύ καλά τι σημαίνει για μια γυναίκα να μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της σε συνθήκες μακροχρόνιας κρίσης, έχοντας ελάχιστους οικονομικούς πόρους στη διάθεσή της, ενώ παράλληλα το κοινωνικό κράτος να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και το πελατειακό σύστημα να ανθεί και να αναπαράγει αδικίες και ανισότητες.

Αυτά τα χρόνια μοιράστηκα τις ίδιες αγωνίες, την ίδια ανασφάλεια, τα ίδια αδιέξοδα με κάθε Πολίτη, που είναι πολύ πιο έντονα και οδυνηρά για εμάς τις γυναίκες.

Είδα ακραίες ανισότητες, ανθρώπινα δικαιώματα να αμφισβητούνται, εργασιακά δικαιώματα να καταπατούνται και μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας να οδηγούνται στη φτώχεια και την οικονομική εξαθλίωση. Είδα νέα παιδιά να μην έχουν δυνατότητα να ονειρευτούν στον τόπο τους και να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Αυτή η απελπισία του κόσμου οδήγησε στην απαξίωση της πολιτικής, σε αποχή από τα πολιτικά δρώμενα και καλλιέργησε το μίσος, το λαϊκισμό, το ρατσισμό. Η αποχή όμως είναι εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολλών. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς ήταν πλέον ορατός.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να παραμείνω σε αδράνεια.

Αποφάσισα να μπω στην ενεργή πολιτική δράση και να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τα δικαιώματα των πολλών και μη ισχυρών. Να παλέψω μαζί με τους εργαζόμενους που ζουν σήμερα την ανασφάλεια, με τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τις γυναίκες, τους νέους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία, τους ΛΟΑΤΚΙ, τους Ρομά, μαζί με κάθε άνθρωπο που ζει υπό την απειλή της φτώχειας, του ρατστισμού και της απομόνωσης.

Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στις ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες.

Το 2015 ανταποκρίθηκα άμεσα στο ανοιχτό κάλεσμα του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου για μια προοδευτική  Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας για όλους, υπέγραψα την ιδρυτική διακήρυξη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και έγινα μια Ενεργή Πολίτης δίνοντας έναν καθημερινό αγώνα με τον Ανθρωπο σαν Αφετηρία και προορισμό.

Σήμερα, συμμετέχω στην προσπάθεια του Κινήματος της Αλλαγής για την αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόσφατα, μετά το σπάσιμο της Β’ Αθήνας πήρα μια τολμηρή, αλλά συνειδητή απόφαση.

Θα είμαι Υποψήφια Βουλευτής στο Δυτικό Τομέα με το Κίνημα της Αλλαγής.

Διεκδικώ την ψήφο των Συμπολιτών μου για να δυναμώσουμε τις φωνές μας ενάντια στις ακραίες ανισότητες, την ανεργία, τη φτώχεια, τις κακές δημόσιες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, ενάντια στο ρατσισμό, το λαϊκισμό, τη διαφθορά, τις πελατειακές αντιλήψεις και κάθε είδους δεξιά πολιτική.

Ξεκίνησα έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με τους λιγοστούς οικονομικούς πόρους που έχω στη διάθεσή μου, χωρίς τη δυνατότητα πολλών τηλεοπτικών εμφανίσεων και φανταχτερών εκδηλώσεων, χωρίς γραφεία και διαφημίσεις. Αντίθετα, μοναδικό μου όπλο έχω τις ιδέες μου, το πάθος για τον αγώνα και την  αγάπη για τους συνανθρώπους μου.

Ξέρω πολύ καλά ότι αυτός ο αγώνας θα είναι άνισος και δύσκολος, ακόμη πιο πολύ γιατί είμαι μια γυναίκα, νέα στην πολιτική, που τολμά. Θα τον κάνω όμως με πίστη στις ιδέες μου, με καθαρότητα και τιμιότητα.

Αυτήν την τίμια και καθαρή μάχη με επίκεντρο τις δικές μας γειτονιές καλώ τους Πολίτες της Δυτικής Αθήνας να τη δώσουμε μαζί.

Για να γίνουμε η φωνή κάθε πολίτη που πλήττεται από την οικονομική κρίση, κάθε πολίτη που βιώνει την αδικία, τις ανισότητες, το ρατσισμό.

Σήμερα, υπό την απειλή της ακροδεξιάς είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη για μας τους Δημοκρατικούς, Προοδευτικούς Πολίτες να είμαστε Ενεργοί και να έχουμε ισχυρή παρουσία και λόγο στις πολιτικές εξελίξεις για να μπορούμε να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις που μας αφορούν. Είναι αναγκαίο να σηκωθούμε από την ασφάλεια του καναπέ, να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες.

Όλοι μαζί μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα για τις περιοχές μας, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ελένη Σταύρου

Υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄ Αθήνας ΚΙΝΑΛ