Γυναικες, ενεργοί πολίτες

Η σημερινή Γιορτή της Μητέρας δεν είναι μέρα γιορτινή για όλες τις μητέρες

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας δεν γιορτάζουν όλες οι μητέρες.

Σήμερα ας στρέψουμε το βλέμμα μας σε όλες τις μητέρες και κυρίως σε εκείνες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και είναι αντιμέτωπες με υψηλούς κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτές τις μέρες στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα είναι σε εξέλιξη ένα δράμα. Πρόκειται για τον επικείμενο βίαιο αποχωρισμό μιας κρατούμενης μητέρας από την 3χρονη κόρη της προκειμένου να εγκλειστεί σε Ίδρυμα, γιατί έτσι έχουν αποφασίσει οι νόμοι του «κράτους δικαίου». Σαν μητέρα, αλλά κυρίως σαν Ενεργή Πολίτης προβληματίζομαι έντονα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει σήμερα το Σωφρονιστικό μας Σύστημα τις κρατούμενες μητέρες και τις μητέρες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.

Σήμερα, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στις άνεργες μητέρες, στις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους σε μονογονεϊκές οικογένειες, στις κακοποιημένες μητέρες, στις άστεγες μητέρες, στις μητέρες πρόσφυγες και μετανάστριες που αναγκάζονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην ξενιτιά, στις μητέρες με αναπηρία, στις αγρότισσες μητέρες, στις μητέρες Ρομά. Αλλά και στα εκατομμύρια μικρά κορίτσια που οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό γάμο και έγιναν μητέρες σε παιδική ηλικία.

Ας στρέψουμε ακόμη το βλέμμα μας στα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα βρέφη και μικρά παιδιά που ζουν σε μαιευτήρια και σε Ιδρύματα ενώ υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν και να γίνουν βιολογικές μητέρες.

Η μητρότητα είναι ένα πολύ γλυκό συναίσθημα ευθύνης, που πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή αποκλειστικά κάθε γυναίκας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υποχρέωση και εξαναγκασμός.

Η Πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν χρέος να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος και να οικοδομήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις μητέρες, για τις οικογένειες και για κάθε νέα γυναίκα, που σκέφτεται αλλά δεν αποφασίζει να γίνει μητέρα λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας και της απουσίας κοινωνικού κράτους.

Χρειαζόμαστε περισσότερες δωρεάν παροχές κοινωνικής πρόνοιας σε όλες τις μητέρες, δωρεάν ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ευέλικτα ωράρια εργασίας για τις μητέρες, μέτρα προστασία της μητρότητας στο εργασιακό περιβάλλον, μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου εγκαταλελειμμένων βρεφών στα Μαιευτήρια.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου και δύναμη για να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες.

#με_την_Ελένη #PanoApOlaEnergoiPolites #gia_ton_Dytiko_Tomea #elenistavrou

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η σημερινή Γιορτή της Μητέρας δεν είναι μέρα γιορτινή για όλες τις μητέρες”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.