Άρθρα

Άρθρο μου στην  Ηuffingtonpost.gr  για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – 1/12/2018

«Για μια ανοιχτή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς»

DSC_8273--

Με αφορμή την σημερινή 1η Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDSας σκεφτούμε τους ανθρώπους γύρω μας που αντιμετωπίζουν το στίγμα και το ρατσισμό γιατί έτυχε να μολυνθούν από τον ιό HIV, ή γιατί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δολοφονική φασιστική επίθεση κατά του Ζακ Κωστόπουλου.

Σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, ακολουθώντας την κατάλληλη πάντα θεραπεία, μπορούν να ζήσουν χωρίς το στίγμα, μια φυσιολογική ζωή με ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική βούληση, κοινωνική αποδοχή, έγκαιρη διάγνωση και τον απόλυτο σεβασμό όλης της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

“Σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία”για να χρησιμοποιήσω το σύνθημα της δράσης ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV που διοργανώθηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, πάνω από 4 χιλιάδες από αυτούς έχουν νοσήσει, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 2,5 χιλιάδες άτομα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV από τη δεκαετία του 1980 που πρωτοεμφανίσθηκε και 35,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Με την ανοιχτή, σωστή ενημέρωση μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της επιδημίας και να σταματήσουμε το στιγματισμό των ανθρώπων στη Δυτική Αθήνα, τον Πειραιά, το κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε κι αν ζουν.

Σήμερα, είναι αναγκαίο να καταρτισθεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα, που

  • θα στοχεύει στην πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου
  • θα προβλέπει ανοιχτή πρόσβαση σε δημόσιες διαγνωστικές εξετάσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά και για τον σχεδιασμό στοχευμένης και αποτελεσματικής θεραπείας
  • θα επιτρέπει καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, χωρίς εξαιρέσεις
  • θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων.

Γιατί η ζωή στις γειτονιές μας, είτε αυτές βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα που ζώ ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας, θα είναι καλύτερη σε μια ανοιχτή κοινωνία για όλους, χωρίς στιγματισμό και αποκλεισμούς.

Διάβασε το άρθρο ΕΔΩ


Άρθρο μου στην  Ηuffingtonpost.gr για την επίθεση μίσους κατά του Γιάννη Μπουτάρη – 22/5/2018

Οι επιθέσεις μίσους, απειλή για τη δημοκρατία μας

DSC_8279

Είναι τουλάχιστον επικίνδυνη η εικόνα της άνανδρης επίθεσης – μίσουςκατά του εκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Πρόκειται για άλλη μια επίθεση μίσους κατά δημόσιων προσώπων γιατί απλά εκφράζουν μια διαφορετική πολιτική άποψη.

Αυτή τη φορά η επίθεση έγινε από φασίστες στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου “πατριωτισμού”. Μόνο που ο πατριωτισμός καμμία σχέση δεν έχει με το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, που ενθαρρύνουν τον τραμπουκισμό και εκκολάπτουν τα αυγά του φιδιού.

Τούτες τις μέρες, εχθρός ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εναντίον του οι επιτιθέμενοι έβγαλαν όλο τους το μίσος.

Το 2011, εχθροί για τους «αγανακτισμένους πολίτες» ήταν τα μέλη της εκλεγμένης Κυβέρνησης του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Επικίνδυνοι τραμπουκισμοί ήταν και τότε οι άνανδρες επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.Επικίνδυνοι τραμπουκισμοί ήταν και οι βάρβαρες επιθέσεις κατά των μελών της τότε Κυβέρνησης.

Πάντα βέβαια υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί.

Αντιλαμβάνονται άραγε οι πρωταγωνιστές των επιθέσεων – μίσους ότι γίνονται, ηθελημένα ή μη, μέρος του φαύλου κύκλου της βίας που μπορεί να ξυπνήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, τα πιο συντηρητικά και απεχθή αντανακλαστικά της κοινωνίας μας;

Το μίσος κατασκευάζει εχθρούς, διχάζει, δηλητηριάζει και οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η λογική όσων επικροτούν και υποδαυλίζουν τραμπουκισμούς και φασιστικές συμπεριφορές με φράσεις όπως «καλά του κάνανε, κι άλλα ήθελε».

Κάνοντας, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας μνήμης, μια αναδρομή στο μαύρο παρελθόν μας, ας θυμηθούμε ότι ο ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν εχθρός για τους παρακρατικούς και ήταν το μίσος που όπλισε το χέρι του δολοφόνου του μια μέρα σαν κι αυτή στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαϊου του 1966.

Σε αυτές τις βαρβαρότητες και άλλες πολλές υπάρχει πάντα κάτι κοινό. Αποτελούν όλες ευθεία απειλή για τη δημοκρατία, που είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε ως Ενεργοί Πολίτες για να μην αναγκαστούμε να ξαναθυμηθούμε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

Η αντίδραση κάθε δημοκράτη πολίτη χρειάζεται να είναι άμεση, ηχηρή και καθημερινή, με καθαρή καταδίκη ενάντια στο μίσος, τους τραμπουκισμούς και κάθε είδους φασιστικές συμπεριφορές. Χρειάζεται να υψώσουμε το ανάστημά μας τώρα για να μην γίνουμε συνένοχοι, για να μην επιτρέψουμε άλλο τον κατήφορο.

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας μην κρυβόμαστε πίσω από την ταμπέλα του «φιλήσυχου» δήθεν πολίτη, που ακούει, βλέπει, αλλά δεν μιλά, λές και ότι συμβαίνει γύρω του δεν τον αφορά. Ας γίνουμε όλοι μια φωνή για να σταματήσουμε, επιτέλους, το φαύλο κύκλο του μίσους που μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές.

Διάβασε  το άρθρο ΕΔΩ



Άρθρο μου στην  Ηuffingtonpost.gr  24/2/2017

«Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη;»

cropped-dsc_8335-1.jpg

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν θα συνεχίζουν όμως να στραγγαλίζουν τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, αλλά θα οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης, προωθώντας τη διαφάνεια στο κράτος και στις οικονομικές συναλλαγές, καταπολεμώντας δραστικά – και όχι μόνο στα λόγια – το «μαύρο χρήμα» και τη φοροδιαφυγή, προωθώντας την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αδιακρίτως.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και το Φορολογικό Σύστημα χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρντ, που αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει υποστεί λιτότητα σε μεγάλο βαθμό.

Συνταξιούχοι, εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο με το φόβο για περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και με το φόβο για ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, να πλανάται γύρω τους και να στραγγαλίζει επιχειρηματική δραστηριότητα και τις ζωές απλών ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το «Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας» του World Economic Forum, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση ως προς την ανταγωνιστικότητα το 2016, κατέχοντας την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών, από την 81η που κατείχε στο παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ετήσια ΄Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας «Για την αντίληψη περί της Διαφθοράς», η Ελλάδα κατέχει την 58η θέση μεταξύ 168 χωρών του κόσμου.

Και το ερώτημα είναι: «H Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σήμερα και σε ποιο βαθμό;»;H απάντηση είναι: «Βεβαίως και Ναι»

Η χώρα μας χρειάζεται, επειγόντως, δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν θα συνεχίζουν όμως να στραγγαλίζουν τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, αλλά θα οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης, προωθώντας τη διαφάνεια στο κράτος και στις οικονομικές συναλλαγές, καταπολεμώντας δραστικά – και όχι μόνο στα λόγια – το «μαύρο χρήμα» και τη φοροδιαφυγή, προωθώντας την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αδιακρίτως.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα (το νοικοκύρεμα δηλαδή), η νομοθεσία για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία, το θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, η θέσπιση κανόνων διακυβέρνησης των συστημικών Τραπεζών, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ριζικές, προοδευτικές αλλαγές στην κοινωνία και το κράτος, που όμως προϋποθέτουν πολιτική βούληση για να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν.

Μιλάμε για τα αυτονόητα και τις ριζικές αλλαγές που ξεκίνησαν στη εποχή μας με το μεταρρυθμιστικό έργο της περιόδου 2009 – 2011, διακυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Η Διαύγεια, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η θέσπιση της «Ενιαίας Αρχής Πληρωμών» για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και το Ενιαίο Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ίδρυση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, η θέσπιση Οικονομικού Εισαγγελέα, η Υπηρεσία μιας Στάσης για την Ίδρυση Επιχειρήσεων, το Ενιαίο Μητρώο Δημοσίων Υπαλήλων, ο Νόμος για τον Καλλικράτη και τη νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση, η μείωση των δαπανών και τα μέτρα Διαφάνειας για τους Εξοπλισμούς και η αναμόρφωση του Συστήματος Προμηθειών, είναι μέρος μόνο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τη διετία 2009 – 2011. Είναι μέρος μόνο της «Επανάστασης του Αυτονόητου».

Ναι. Σήμερα χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις, με προοδευτικό πρόσημο και επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες για όλουςκαι όλοι πρέπει να συναινέσουμε σε αυτές.

Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε με άλλη ατζέντα και να μη μιλάμε αποκλειστικά για περικοπή συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση της φορολογίας.

Διάβασε το άρθρο ΕΔΩ



Άρθρο μου στην  Ηuffingtonpost.gr – 3/12/2016

«Πρώτη προτεραιότητα η επικύρωση και εφαρμογή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας»

DSC_8326

Η χώρα μας το Μάιο του 2011, επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014, όταν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 10 χωρών που την υπέγραψαν και εκκρεμεί ακόμη η επικύρωσή της, προκειμένου να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Δε μένει λοιπόν παρά να συμφωνήσουμε ότι κάθε μορφή βίας αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγκλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.

Η έμφυλη βία δείχνει έλλειμα δημοκρατίας και δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, μόρφωση, κοινωνική διαστρωμάτωση. Είναι απειλή και αιτία θανάτου για τις γυναίκες – θύματα.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια παντού στον κόσμο εξακολουθούν να εκτίθενται σε βίαιες συμπεριφορές, ως αποτέλεσμα των έμφυλων στερεότυπων που είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας και θέλουν τη γυναίκα σε ρόλο υποταγής.

Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, οι αναγκαστικοί γάμοι, τα εγκλήματα «τιμής», το trafficking, ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων είναι μερικές από τις μορφές έμφυλης βίας. Και η λίστα μοιάζει ατελείωτη.

Οι αριθμοί σοκάρουν παρότι τα στοιχεία είναι ελλιπή και δεν δείχνουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση:

  • 1 στις 3 γυναίκες έχουν βιώσει κάποιας μορφής βία, στην Ε.Ε. και παγκοσμίως
  • 43% των γυναικών της Ε.Ε. έχουν βιώσει ψυχολογική βία από σύντροφό τους
  • 50% περίπου από τις γυναίκες – θύματα ανθρωποκτονιών δολοφονούνται από σύντροφο ή μέλη της οικογένειάς τους

Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 6%

  • 700 εκ. κορίτσια σε όλο τον κόσμο έγιναν νύφες πριν την ενηλικίωσή τους και
  • 250 εκ. κορίτσια από αυτά, παντρεύτηκαν σε ηλικία κάτω των 15 ετών.

Εάν συνεχιστούν οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών με αυτούς τους ρυθμούς, υπολογίζεται ότι οι ανήλικες νύφες θα φτάσουν τα 950 εκ. ως το 2030 και το 1,2 δισ. έως το 2050

  • 200 εκ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σε 30 χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής
  • 55% των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας είναι γυναίκες και
  • 98% των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι επίσης γυναίκες.

Ενώ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2016:

  • 74% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι συνηθισμένο φαινόμενο
  • 27% θεωρεί δικαιολογημένο το βιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις , πχ. αν το θύμα είχε καταναλώσει αλκοόλ, αν φορούσε «προκλητικά» ρούχα ή «δεν αντέδρασε» ή «δεν είπε ξεκάθαρα όχι» και
  • 23% των ερωτηθέντων γνωρίζει μία γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο κοντινό του περιβάλλον.

Και όλα αυτά, την ώρα που πολλές γυναίκες δεν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους γιατί νιώθουν ντροπή και εξευτελισμό.

Οι γυναίκες όπως και κάθε πολίτης δικαιούνται να ζουν σε μια ειρηνική κοινωνία με αξιοπρέπεια, ισοτιμία, σεβασμό, δικαιοσύνη.

Γιατί έχουν μάθει να θεωρούν την κακοποίηση ως «ιδιωτική υπόθεση», με συνέπεια να αποσιωπάται η πλειοψηφία των περιστατικών βίας και οι δράστες να παραμένουν ατιμώρητοι και ανενόχλητοι να συνεχίσουν τις εγκληματικές τους πράξεις – συμπεριφορές, που έχουν άμεση και αρνητική επίδραση στον ψυχικό κόσμο ΚΑΙ των παιδιών που είναι μάρτυρες και έτσι ο κύκλος της βίας παραμένει ανοιχτός.

Η έμφυλη βία έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. ΄Ερευνες δείχνουν ότι το οικονομικό κόστος της έμφυλης βίας υπολογίζεται σε 2% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (GDP) και ισοδυναμεί με 1,5 τρισ., σχεδόν όσο το μέγεθος της οικονομίας του Καναδά.

Έρευνες αποκαλύπτουν, επίσης, ότι η ενδοοικογενειακή βία και η βία που προέρχεται από σύντροφο προκαλούν περισσότερους θανάτους και συνεπάγονται πολύ υψηλότερο οικονομικό κόστος από ότι οι δολοφονίες ή οι εμφύλιοι πόλεμοι.

Η οικονομική ανεξαρτητοποίηση βοηθά τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά βίας εναντίον τους και να μην εγκλωβίζονται σε προβληματικές σχέσεις, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες – θύματα συνεχίζουν να ζουν με τους θύτες, διότι εξαρτώνται οικονομικά από αυτούς.

Όμως, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και καταπόλεμησής του, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ποινικοποίηση κάθε μορφής βίας, την υποχρεωτική συλλογή δεδομένων για έρευνα, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικές δράσεις για την ισότητα των φύλων και τον αμοιβαίο σεβασμό, παροχή προστασίας στα θύματα και τα παιδιά – μάρτυρες κ.α.

Με αυτά τα δεδομένα, θέμα άμεσης προτεραιότητας σήμερα για τη χώρα μας είναι η επικύρωση και εφαρμογή χωρίς άλλη καθυστέρηση από την ελληνική Κυβέρνηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό, δεσμευτικό πλαίσιο που θέτει υψηλά πρότυπα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Η χώρα μας το Μάιο του 2011, επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014, όταν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 10 χωρών που την υπέγραψαν και εκκρεμεί ακόμη η επικύρωσή της, προκειμένου να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Δεν μένει λοιπόν παρά να συμφωνήσουμε ότι κάθε μορφή βίας αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγκλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Η έμφυλη βία δείχνει έλλειμα δημοκρατίας και δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, μόρφωση, κοινωνική διαστρωμάτωση. Είναι απειλή και αιτία θανάτου για τις γυναίκες – θύματα. Οι γυναίκες όπως και κάθε πολίτης δικαιούνται να ζουν σε μια ειρηνική κοινωνία με αξιοπρέπεια, ισοτιμία, σεβασμό, δικαιοσύνη. Σε μια κοινωνία που δεν θα βάζει στην άκρη το μισό πληθυσμό της γης, ούτε θα έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον του. Μια κοινωνία που θα χωράει όλους μας. Μια κοινωνία πρότυπο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.