Blog

Ασφάλεια, απόψεις, ενεργοί πολίτες

Η ασφάλεια των μεταφορών στον αυτόματο πιλότο

18 μέρες μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπινες ψυχές λόγω της ανικανότητας των κυβερνώντων και των αρμόδιων κρατικών φορέων, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές.

Καμία συγνώμη δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να ανακτηθεί προς αυτούς που με τις τραγικές παραλείψεις τους και την ακραία ανευθυνότητα και ανικανότητά τους οδήγησαν σε άδικο θάνατο τόσες ψυχές.

📍 Έκλεισε ο σιδηρόδρομος. Ως πότε; Ποιός μας διασφαλίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, όταν σύντομα όπως λένε θα ξεκινήσει πάλι; και πόσο ασφαλείς είναι οι οδικές, οι αεροπορικές και όλες οι υπόλοιπες μαζικές μεταφορές;

📍 Έκλεισε, με παρέμβαση του εισαγγελέα, η γέφυρα των Σερβίων, που συνδέει τη Δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία, γιατί επί 30 χρόνια δεν είχε συντηρηθεί. Σοβαρά μιλάτε τώρα; Mε πόση ευτέλεια αντιμετωπίζετε τις ανθρώπινες ζωές; Πόσες ακόμη γέφυρες και πόσοι ακόμη δρόμοι είναι στην ίδια ή σε χειρότερη κατάσταση;

📍 Έκλεισε η πρόσβαση από ξηρά και θάλασσα της παραλίας Ναυάγιο στη Ζάκυνθο λόγω κινδύνου κατολισθήσεων. Ποιός ξέρει πόσες ακόμη παραλίες ή περιοχές είναι επικίνδυνες λόγω κατολισθήσεων, αλλά κανείς δεν έβαλε προτεραιότητα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αντί το κέρδος και τα οφέλη από τον τουρισμό;

👉 Πως αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αφήνουν τα θέματα ασφάλειας στον αυτόματο πιλότο ; Τελικά σε αυτή τη χώρα ζούμε από τύχη;

👉👉 Δεν ξέρω πως σκοπεύει να διαχειριστεί τα καυτά αυτά θέματα και το γενικότερο μπάχαλο η Κυβέρνηση, όσο καιρό της απομένει ακόμη μέχρι τις εκλογές.

👉👉👉 Ελπίζω πάντως να μην εκδώσει και αυτή τη φορά καμιά γενική οδηγία του τύπου «Απαγορεύεται το ταξιδεύειν» για να νύψει τας χείρας της εις παν ενδεχόμενο, όπως αντίστοιχα έκανε με το «Εκκενώστε» για τις φωτιές ή με το «Απαγορεύονται οι μετακινήσεις» και «Περιορίστε τις μετακινήσεις» για τα βαφτισμένα ως ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οικονομια, απόψεις, ενεργοί πολίτες

Μαύρα τα σύννεφα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Μαύρα σύννεφα έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που φοβάμαι πως θα μας απασχολήσουν έντονα αρνητικά το επόμενο διάστημα.

H πρόσφατη κατάρρευση, από έλλειψη ρευστότητας, της Silicon Valley Bank (SVB) – με πελάτες της τουλάχιστον 15 ελληνικές startups, για ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους, τις εταιρίες, τις επενδύσεις και όποιες άλλες παράπλευρες απώλειες – καθώς και η συνακόλουθη κατάρρευση της Signature Bank και Silvergate, επαναφέρουν μνήμες του 2008.

Όταν, τον Σεπτέμβρη του 2008 – μετά τη διάσωση της ασφαλιστικής AIG από την Αμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα με οικονομική ενίσχυση ύψους 85 δισ. δολαρίων – ο αμερικάνικος κολοσσός Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση και οδήγησε σε ντόμινο παγκόσμιων εξελίξεων, τις συνέπειες των οποίων ακόμη πληρώνουμε.

Θέματα όπως:

– Τι πραγματικά προκάλεσε την κατάρρευση της SVB;

– Τι μαθήματα λάβαμε παγκοσμίως από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τι μέτρα πήραμε για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά;

– Τι σημαίνει διασπορά χαρτοφυλακίου και πόσο αυτή εφαρμόζεται στην πράξη για την μείωση των κινδύνων;

– Ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, τους εργαζόμενους και για την ελληνική οικονομία γενικότερα από την κατάρρευση της SVB;

πρέπει να μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα, για να μην πούμε μετά πως δεν ξέραμε.

Ασφάλεια, απόψεις, ενεργοί πολίτες

Τέμπη – Σιδηροδρομικές μεταφορές με συνθήκες του περασμένου αιώνα;

Αναμφισβήτητα, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς ανέδειξε τις τεράστιες πολιτικές – εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης, του ΟΣΕ και της Hellenic Train, που είναι λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, το συντομότερο.

Όμως, υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα, που δείχνουν, μαζί με την ανευθυνότητα κάποιων υπαλλήλων, το γενικό μπάχαλο που επικρατούσε στον οργανισμό και την εταιρεία εις βάρος ανθρώπινων ζωών και είναι ευθύνη μας να μην τα καλύπτουμε.

Διαβάζω και ακούω τις τελευταίες μέρες και ώρες κάτι εξοργιστικούς διαλόγους μεταξύ των εμπλεκόμενων στην τραγωδία των Τεμπών σιδηροδρομικών υπαλλήλων εν ώρα υπηρεσίας, που μόνο χώρα της Ευρώπης και 21ο αιώνα δεν θυμίζουν και σηκώνονται τα μαλλιά της κεφαλής μου.

Από τους διαλόγους και τα δημοσιεύματα αποκαλύπτονται τραγικές παραλείψεις, ανεύθυνες άκρως αντιεπαγγελματικές και επικίνδυνες συμπεριφορές, σεξιστικά σχόλια και φαγοπότια εν ώρα υπηρεσίας, ρουσφέτια, αποχωρήσεις υπαλλήλων που είναι σε θέσεις κλειδιά πριν τη λήξη του ωραρίου τους, χωρίς φυσικά αντίστοιχη μείωση του μισθού τους και άλλα πολλά.

Και αναρωτιέμαι:

– κεντρική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού υπήρχε;

– καταγεγραμμένη περιγραφή ρόλων, το job description δηλαδή όπως το λένε στο management, υπήρχε;

– Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, για να διασφαλίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού – εταιρείας και να αξιολογεί και να διαχειρίζεται τους κινδύνους, υπήρχε; έλεγχος στο ανθρώπινο δυναμικό, στις διαδικασίες και στη λειτουργία γινόταν και από ποιούς;

– Γραπτός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας με υποχρεωτική εφαρμογή από εργαζόμενους, διοίκηση και συνεργάτες υπήρχε;

– τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούσαν; και αν όχι, με ποιών την ευθύνη δεν λειτουργούσαν;

και στο τέλος, τέλος αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού γινόταν;

Γιατί, μετά από τόσους νεκρούς και τέτοιες επικίνδυνα ανεύθυνες συμπεριφορές μπορούμε στο εξής να συζητάμε για το πώς θα διασφαλίσουμε μια διαδικασία αντικειμενικής αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων άνευ εξαιρέσεων, αλλά κανείς δεν θα έχει το θράσος νομίζω να ξαναμιλήσει κατά της αντικειμενικής πάντα αξιολόγησης.

Όλα τα παραπάνω που δεν ξέρω αν η Διοίκηση και τα μεγαλοστελέχη του ΟΣΕ, της Hellenic Train και του Υπ. Μεταφορών τα ακούνε σαν κινέζικα, είναι συστατικά της καλής Εταιρικής Διακυβέρνησης μιας εταρείας και ενός οργανισμού, ανεξάρτητα από τον δημόσιο ή μη χαρακτήρα τους, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, αλλά και την ισχύουσα στη χώρα μας νομοθεσία.

Αλλά αυτά μπορούν να συμβαίνουν σε μια οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που ζεί στο σήμερα και όχι σε συνθήκες του περασμένου αιώνα.

Νόμους και πλαίσια μπορεί να έχουμε, αλλά το θέμα είναι αν, πόσο και πώς εφαρμόζονται και αν έχουν σαν επίκεντρο τον άνθρωπο ή το κέρδος των εταιρειών και κάθε εμπλεκόμενου. Εν ολίγοις, μόνο αν αλλάξουμε ριζικά τρόπο σκέψης και πράξης, δηλαδή νοοτροπία, σ’ αυτή τη χώρα από την κεφαλή ως και τον τελευταίο πολίτη θα υπάρξει ελπίδα. Δεν χρειαζόμαστε παχιά λόγια, αντίθετα χρειαζόμαστε βαρυσήμαντα έργα που θα ωφελούν τον άνθρωπο και όχι τις τσέπες των εταιρειών και όποιων μισάνθρωπων.

Γυναικες, ανθρώπινα δικαιώματα, δράσεις, ενεργοί πολίτες

8 Μάρτη 2023 – Οι ζωές μας αξίζουν

Η 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν μπορεί να είναι φέτος ίδια, όπως τις άλλες χρονιές.

Φέτος δεν θρηνούμε μόνο για τις γυναικοκτονίες, δεν διαμαρτυρόμαστε μόνο κατά της έμφυλης βίας, δεν διεκδικούμε μόνο ισότητα και ίσες ευκαιρίες.

Εμείς οι γυναίκες, με ενσυναίσθηση φέτος θρηνούμε για τα άδικα θύματα – τα περισσότερα νέα παιδιά – της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Στεκόμαστε δίπλα στις τραγικές μανάδες και τους γονιούς που έχασαν τα παιδιά τους.

Στις 8 Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, τους καλλιτέχνες, τους σιδηροδρομικούς, με κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί αύριο στις πλατείες μαζί μας, σε όλη τη χώρα.

Για να διαμαρτυρηθούμε για το άδικο, για να δηλώσουμε πως δεν έχουμε καμία ανοχή απέναντι στις εγκληματικές παραλείψεις κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων που είχαν σαν αποτέλεσμα το βίαιο θάνατο νέων παιδιών, για να απαιτήσουμε να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που αναλογούν, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, εκσυγχρονισμό υποδομών και ασφαλείς μεταφορές.

Γιατί οι ζωές μας αξίζουν.

Δεν ήταν ατύχημα. Είναι πολιτικό έγκλημα.

Απαιτούμε Κάθαρση και Δικαιοσύνη παντού.

Το άδικο μας ενώνει. Ο θρήνος θα γίνει μαζική κραυγή.

Διαδηλώσεις έχουν αναγγελθεί για αύριο σε πάνω από 80 πόλεις σε όλη την Ελλάδα

Οι γυναικείες οργανώσεις και η ΑΔΕΔΥ στις 12:30 στην Πλ. Κλαυθμώνος και σε:

◼️Αθήνα: 12:00, Χαυτεία και αργότερα πορεία προς τη Βουλή – 12:30 Προπύλαια – 13:00 Σύνταγμα

◼️Θεσσαλονίκη: 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

◼️Πάτρα: 10:30, Πλατεία Γεωργίου

Σε όλη την Ελλάδα:

◼️ Άγιος Νικόλαος Κρήτης: 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία

◼️Αγρίνιο: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Αίγιο: 10.30, Τρίγωνη Πλατεία

◼️Αλεξανδρούπολη: 12:00, Δημαρχείο

◼️Αλιβέρι: 13:00, Άγαλμα Λιγνιτωρύχου

◼️Αμαλιάδα: 09:30, Πλατεία Αγ. Αθανασίου

◼️Αμύνταιο: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Άμφισσα: 12:30, Πλατεία Κεχαγιά (πάνω πλατεία)

◼️Αργοστόλι: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Άρτα: 10:00, Πλατεία Κιλκίς

◼️Αταλάντη: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Βέροια: 10.30: και 18:00, Πλ. Δημαρχείου

◼️Βόλος: 12:00, Θόλος

◼️Γιάννενα: 11:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Γιαννιτσά: 18:00, Πεζόδρομος

◼️Γρεβενά, 12 μ. κεντρική πλατεία

◼️Δράμα: 11:30 Κεντρική Πλατεία

◼️Έδεσσα: 19:00, Σταθμός ΟΣΕ

◼️Ελασσόνα: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Ζάκυνθος: 10:00, Πλ. Αγίου Μάρκου

◼️Ηγουμενίτσα: 18:30, Πλατεία Δημαρχείου

◼️Ηράκλειο: 11:00, Πλατεία Ελευθερίας

◼️Θάσος: 12:00, Πλατεία Λιμένα

◼️Θήβα: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Ιεράπετρα: 18:30, Πλατεία Ελευθερίας

◼️Ικαρία: 12:00, Πλατεία Αγ. Κηρύκου

◼️Ιστιαία: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Καβάλα: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Καλαμάτα, 10:30, Κεντρική Πλατεία

◼️Κάλυμνος, 10.30 έξω από το Πνευματικό Κέντρο

◼️Καρπενήσι, 19:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Καρδίτσα, 11:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Καρλόβασι Σάμου: 12:00, Πλατεία Καρλοβάσου

◼️Καστοριά: 11:30, Αντιπεριφέρεια

◼️Κατερίνη: 18:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Κέρκυρα, 11:30, Εργατικό Κέντρο

◼️Κεφαλονιά, 12:00, Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου

◼️Κιλκίς, 18:00, Πλατεία Ειρήνης

◼️Κοζάνη: 13:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Κομοτηνή, 12:00 κεντρική πλατεία

◼️Κόρινθος: 12:00, Περιβολάκια

◼️Κυπαρισσία: 11:00, Δημαρχείο

◼️Κως: 11:00, έξω από το νοσοκομείο

◼️Λαμία: 12:00, Πλατεία Πάρκου

◼️Λάρισα: 12:00 Κεντρική Πλατεία

◼️Λέρος: 11:00, έξω από το νοσοκομείο

◼️Λευκάδα: 11:00, Πλατεία Αγίου Μηνά

◼️Λήμνος: 10:30, λιμάνι Μύρινας

◼️Λιβαδειά: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Μαντούδι: 13:00, κεντρική πλατεία

◼️Μυτιλήνη: 11:00 και 18:30 πλατεία Σαπφούς

◼️Μυκονος, 11 π.μ. στο Δημαρχείο

◼️Ναξος, 10.30 π.μ. πλατεια Πρωτοδικειου

◼️Νάουσα: 10:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Ναύπακτος: 11:00, πλατεία Φαρμάκη

◼️Ναύπλιο: 12:30, Δημαρχείο

◼️Ξάνθη: 12:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Ορεστιάδα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

◼️Πάρος: 12:00, πλατεία Μαντώ Μαυρογένους

◼️Πολύγυρος: 18:00, πλατεία δημαρχείου

◼️Πρέβεζα, 10:30, παλιά ΚΤΕΛ

◼️Πύργος, 10:00, Κεντρική Πλατεία

◼️Ρέθυμνο: 11:00, Δημαρχείο

◼️Ρόδος: 12:00 το μεσημέρι συγκέντρωση μαθητών, φοιτητών στο Δημαρχείο και στις 18.00 συγκέντρωση σωματείων στην Πλατεία Κύπρου.

◼️Σάμος: 12:00, Πλατεία Πυθαγόρα

◼️Σαντορίνη: 11:30, Πλατεία Φηρών

◼️Σέρρες: 18:30, Πλατεία Ελευθερίας

◼️Σητεία: 18:30, πλατεία Ηρώων

◼️Σκόπελος: 19:00, Παραλία

◼️Σκύδρα, 5 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο

◼️Σπάρτη, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

◼️Σύρος: 10:30, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

◼️Τήνος: 11:30, Παραλία

◼️Τρίκαλα: 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου

◼️Τρίπολη: 12:30, Πλατεία Πετρινού

◼️Φλώρινα: 13:00, Πλατεία Μόδη

◼️Χαλκίδα: 12:00, Δικαστήρια

◼️Χανιά: 10:00, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

◼️Χίος: 12:00, Πλατεία Βουνακί

και ο κατάλογος μεγαλώνει..

Ασφάλεια, απόψεις, ενεργοί πολίτες

Πολλά τα Γιατί από την ανείπωτη χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη

Δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους την ανείπωτη τραγωδία, που εξελίχθηκε την Τρίτη 28/2 το βράδυ μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, με τους πάνω από 46 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους, που είναι σχεδόν όλοι νέα παιδιά. Δεν έχεις τι να πεις τέτοιες δύσκολες ώρες στις οικογένειες που θρηνούν τους ανθρώπους τους, τα παιδιά τους. Μόνο κουράγιο. Κουράγιο και ότι είμαστε μαζί σας. Ακούγονται πολλά για τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος. Η αλήθεια θα λάμψει όταν φύγει ο κουρνιαχτός. Να είστε σίγουροι γιαυτό.


Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός νιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια κάποιες σκέψεις μου, μήπως και αλλάξει κάτι επιτέλους σε αυτή τη χώρα που συνεχώς μας πληγώνει, ή μήπως και αλλάξουμε όλοι εμείς και αποφασίσουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Όταν πριν από 40 χρόνια, την 3ετία 1983-1986, έκανα συστηματικά κάθε βδομάδα το ταξίδι Αθήνα – Τιθορέα – Αθήνα με τρένο λόγω δουλειάς, δεν μπορούσα ούτε καν να φανταστώ την ανείπωτη χθεσινή πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Τότε, 40 χρόνια πριν, τα τρένα λειτουργούσαν με χειροκίνητα συστήματα, παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, παλιά βαγόνια και μηχανές που χαλούσαν συχνά την ώρα των δρομολογίων. Υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, όμως για την ασφάλεια των επιβατών δεν γινόταν καμμία έκπτωση.

Πίστευα πως 40 χρόνια μετά η «τεχνολογική επανάσταση» και η «πρόοδος» θα λειτουργούσε στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι των εταιριών και των οικονομικών συμφερόντων.

Πώς είναι δυνατόν ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, που ήταν κάποτε το τρένο, να μην έχει σήμερα στον 21ο αιώνα εκσυγχρονιστεί και θωρακιστεί με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας για να γίνονται οι μεταφορές των ανθρώπων με απόλυτη ασφάλεια;

📍 Ακούγονται πολλά τούτες τις δύσκολες ώρες που παραπέμπουν σε χώρες του τρίτου κόσμου.

📍 Ακούγονται καταγγελίες για φωτεινούς σηματοδότες που δεν λειτουργούν, για πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που αγοράστηκαν 20 χρόνια πριν αλλά δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία, για χειροκίνητα συστήματα διαχείρισης, για ημιτελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλα πολλά και άκρως εξοργιστικά.

📍 Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) και τον Πρόεδρο των μηχανοδηγών, που αναμένουμε να εξακριβωθούν και μιλάνε μεταξύ άλλων για μη επαρκή σηματοδότηση στο δίκτυο ΜΕΤΡΟ και Προαστιακού, ακόμη και για κίνηση των συρμών από τη Δουκίσσης Πλακεντίας ως το Αεροδρόμιο με προφορικές εντολές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του 1,5 εκατομμυρίου επιβατών που μετακινείται καθημερινά με το δίκτυο.

📍 Οι πληροφορίες από τα ΜΜΕ μεταφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν πολλές φορές καταγγείλει δημόσια την απαράδεκτα επικίνδυνη κατάσταση των σιδηροδρόμων.

📍 Διαβάζω πως κατατέθηκε μάλιστα μόλις πριν από λίγους μήνες εξώδικο των μηχανοδηγών για τα χάλια των σιδηροδρόμων, που απευθύνεται στον ΟΣΕ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και κοινοποιείται στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train, την ιδιωτική εταιρία που αγόρασε τα τραίνα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εκείνη το σκανδαλώδες (λέγεται) τίμημα (ξέρετε τώρα…). Η απάντηση των αρμοδίων φυσικά αγνοείται. Εδώ ταιριάζει η φράση «Ελλάς το μεγαλείο σου»

📍📍📍 Υπάρχουν πολλά Γιατί.

– Γιατί δεν λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας;

– Ποιά εταιρία τα προμήθευσε και με ποιό τίμημα;

– Ήταν σωστά εκπαιδευμένοι οι εργαζόμενοι για να κάνουν τη δουλειά που τον 21ο αιώνα έπρεπε να κάνουν τα αυτόματα ηλεκτρονικά συστήματα;

-Γιατί τοποθετήθηκε με απόσπαση από το Υπουργείο Παιδείας ένα μόλις μήνα πριν το τραγικό δυστύχημα ένας άπειρος 60χρονος πρώην αχθοφόρος ως σταθμάρχης, ενώ υπάρχει όριο ηλικίας 42 ετών για τη συγκεκριμένη θέση;

– Και στο τέλος, τέλος γιατί πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε μία ιδιωτική εταιρία με εξευτελιστικό, όπως λέγεται τίμημα, αν όχι για να λειτουργεί με ασφάλεια τις μεταφορές και να εξυπηρετεί πολίτες και εργαζόμενους;

– Θέλουμε πολυτελή τρένα, ή ασφαλείς μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς;


Υπάρχουν πολλά Γιατί, που είναι σίγουρο και Πρέπει να αναδειχθούν τις επόμενες μέρες.

Υπάρχει όμως και μια βεβαιότητα.

Οι Πολιτικοί δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση απλά διαχειριστές του δημόσιου βίου και συνεχιστές της σημερινής θλιβερής κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα πεδία.

Οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο πρέπει να τιμούν την ψήφο όλων των πολιτών και να έχουν το σθένος και τη βούληση να αναδεικνύουν, να κάνουν ρήγματα και Ανατροπές. Και ο νοών, νοείτω

Αυτές είναι οι σκέψεις μου μια τέτοια σκοτεινή ημέρα, παραμονές εκλογών

Γυναικες, ανθρώπινα δικαιώματα, δράσεις, ενεργοί πολίτες

Συνάντηση εκπροσώπων 24 γυναικείων οργανώσεων με την Επιτροπή GREVIO

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ αντιπροσωπείας της Επιτροπής GREVIO και εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των 24 γυναικείων οργανώσεων που συμμετέχουν στην Επιτροπή για το Οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια (Επισυνάπτεται κατάλογος των 24 γυναικείων οργανώσεων).

Η συνάντηση είχε διάρκεια πάνω από 3 ώρες και έγινε στα πλαίσια της 1ης αξιολόγησης που διενεργεί η GREVIO στη χώρα μας για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας (Istanbul Convention).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι γυναίκες εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και την ανησυχία τους για θέματα ελλιπούς εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Ενδεικτικά, συζητήθηκαν θέματα, όπως:

– Η εκρηκτική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών

– Η συνεχής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το 2019 και μετά από την Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του γυναικείου κινήματος και σύσσωμης της κοινωνίας

– Το ελλιπές δίκτυο στήριξης κακοποιημένων γυναικών και η παντελής έλλειψη στήριξης για τις πιο ευάλωτες γυναίκες (όπως γυναίκες με αναπηρία, ρομά, lbgt, μετανάστριες)

– Η έλλειψη προστασίας για τα παιδιά – θύματα καθώς και για τα παιδιά μάρτυρες σε περιστατικά έμφυλης βίας

– Οι συνέπειες του νόμου 4800/2021 περί αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου στα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες

– Η έλλειψη συστηματικής εκπαίδευσης για την πρόληψη της έμφυλης βίας.

– Η μικρή συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για την προετοιμασία της συνάντησης συντάχθηκε από την Επιτροπή για το Οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια (με τη συμμετοχή όλων των γυναικείων οργανώσεων που την απαρτίζουν) Έκθεση 40 σελίδων η οποία στάλθηκε στην GREVIO και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στα αγγλικά ΕΔΩ https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention/greece.

Η Έκθεση είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά για κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Η GREVIO είναι η Επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών (Istanbul Convention) του Συμβουλίου της Ευρώπης στις χώρες που την έχουν κυρώσει και υποβάλλει τα πορίσματά της στο Συμβούλιο, αλλά και στις χώρες, που ελέγχονται.

– Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Διεθνή Σύμβαση το 2011. Η κύρωση και ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο έγινε το 2018 μετά από μεγάλες πιέσεις των γυναικείων οργανώσεων. Σήμερα, 4,5 χρόνια αφού έγινε νόμος του κράτους (Ν.4531/2018), η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε πολλά σημεία της εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται.

Η Επιτροπή για το οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα της Επιτροπής GREVIO μετά το τέλος της αξιολόγησής της, καθώς και τις προτάσεις της προς την Κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τους διαρκείς αγώνες του φεμινιστικού κινήματος ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών και, παρότι διαθέτει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων, που ξεκίνησε με τις ριζοσπαστικές αλλαγές που έγιναν στο οικογενειακό δίκαιο το 1983 και συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια:

– βρίσκεται στην τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και

– είναι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια από τις βασικότερες χώρες διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, που προέρχονται κυρίως από χώρες Ανατολικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Αφρικής.

=============

OI 24 ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

– Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών

– Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία

– Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

– Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

– Ένωση Ελληνίδων Νομικών

– Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

– Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών

– Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

– ΧΕΝ Ελλάδος

– Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά

– Ομάδα γυναικών Συλλόγου Κοινωνικής – Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα

– ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

– Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων – Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά

– Σύνδεσμος Αλβανίδων γυναικών στην Ελλάδα

– Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

– Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ

– Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

– Διοτίμα – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα

– Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού ΠΟΑΣΥ

– Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας

– Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών

– NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ

– Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»

– Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Δικτύου Δομών Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

απόψεις, ενεργοί πολίτες, κοινωνική δικαιοσύνη

Με τους πολλούς και πιο ευάλωτους

Το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Θα έπρεπε, Οφείλαμε όλοι να ξέρουμε, τι σημαίνει για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά παράταξη.

📍 Μήπως περιμέναμε προστασία της πρώτης κατοικίας, σαν αυτή που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3869/2010 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη), μέσα σε σκληρές συνθήκες οικονομικής κρίσης και έχοντας απέναντι την τρόικα και τους σκληρούς για την κοινωνία όρους που επέβαλε; Ναι, αναφέρομαι στην νόμο Γ. Παπανδρέου 3869/2010 που καταργήθηκε το 2019.

📍 Μήπως περιμέναμε στήριξη των πιο ευάλωτων και κλείσιμο της ψαλίδας, ανάμεσα στους ολίγους & ισχυρούς και τους πολλούς & πιο ευάλωτους;

📍 Μήπως περιμέναμε να μπουν όρια στην ασυδοσία και να θεσπιστούν υποχρεωτικοί κανόνες καλής λειτουργίας και κοινωνικής ευθύνης στα περιβόητα funds και στις τράπεζες, που κερδοσκοπούν εδώ και δεκαετίες εις βάρος των δανειοληπτών;

📍 Μήπως περιμέναμε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, αντί να δημιουργούνται νέες γενιές κόκκινων δανείων, αφού οι δανειολήπτες παραμένουν ανυπεράσπιστοι από τα κύματα ακρίβειας και από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, που οδηγούν σε αύξηση του χρέους & των μηνιαίων δόσεών τους;


Σήμερα, όλοι ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε από την πρώτη στιγμή το σκληρό της πρόσωπο απέναντι σε χαμηλά & μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με την ψήφιση του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 4738/2020), που σταμάτησε οποιαδήποτε προστασία στην πρώτη κατοικία.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα παρουσίαζε το 2020 τον νέο πτωχευτικό κώδικα ως «νομοσχέδιο τομή» που «δίνει μια δεύτερη ευκαιρία» (σε ποιούς άραγε;), ενώ δήλωνε ότι: «η μάστιγα του ιδιωτικού χρέους τελειώνει. Δίνουμε τη δυνατότητα να διαγραφεί μέρος των χρεών με απώλεια περιουσίας για να μην ταλαιπωρούνται για μια ζωή οι πολίτες και δεν θα μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή»

Όλοι ξέρουμε σήμερα ότι 700.000 δανειολήπτες βρίσκονται στο έλεος των funds και απειλούνται από πλειστηριασμούς, χωρίς καμμία κρατική προστασία της 1ης κατοικίας, όσων αδυνατούν αντικειμενικά να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Λύση υπάρχει; Ναι, υπάρχει τώρα, όσο είναι καιρός:

1/ Άμεση επαναφορά του ν3869/2010 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για την προστασία της 1ης κατοικίας των αποδεδειγμένα ευάλωτων οφειλετών

2/ να θεσπιστούν όρια & κανόνες στη λειτουργία των funds προς όφελος των αποδεδειγμένα ευάλωτων δανειοληπτών & της προστασίας της πρώτης κατοικίας

3/ νομοθετική ρύθμιση για το δικαίωμα ο δανειολήπτης να αγοράζει με ευνοϊκούς και βιώσιμους όρους το υποθηκευμένο ακίνητό του, πριν αυτό καταλήξει στα funds

Αλλά κυρίως, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ας σκεφτούμε πολύ τι θα ρίξουμε στην κάλπη. Ας σκεφτούμε τις γενιές των εν δυνάμει νέων αστέγων που, ίσως με κάποιον τρόπο, βάζουμε και μείς με την ψήφο μας πλάτη για να δημιουργηθούν

και ποιός ξέρει; Μπορεί έτσι να κατανοήσουμε ότι η ψήφος μας είναι μεγάλη ευθύνη και να συνειδητοποιήσουμε ποιό είναι το συμφέρον μας και σε ποιά πλευρά πρέπει να είμαστε, αν βέβαια ανήκουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων & χαμηλών στρωμάτων και όχι στο 10% των πλούσιων & ισχυρών

αλληλεγγύη, ενεργοί πολίτες

Αλληλεγγύη – Solidarity – Dayanışma

Ανθρωπιά και αλληλεγγύη με αστερίσκους δεν γίνεται.

Οι συνέπειες του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία με τους δεκάδες χιλιάδες ως τώρα νεκρούς, προκαλούν σε όλους μας ατελείωτη θλίψη.

Η σκέψη μας δίπλα στους πληγέντες και τις οικογένειες των θυμάτων.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, απόψεις

Αξεπέραστος

Σήμερα, αν ζούσε ο Ανδρέας, θα ήταν 104 ετών.

Αλλά, οι μεγάλες άνδρες είναι μοναδικοί και δεν πεθαίνουν ποτέ.

Ευτυχείς όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν τα χρόνια της ευδαιμονίας, που εκείνος δημιούργησε και μπορούν να τα θυμούνται και να τα διηγούνται στις επόμενες γενιές.

Αθάνατος!

Οι φωτογραφίες από την επίσκεψη του Δικτύου Γυναικών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τον Ιούλιο του 2016 στην Έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο κτίριο της Ελληνικής Βουλής. Είχα την τύχη να ήμουν κι εγώ εκεί!

υγεία, ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ, ανθρώπινα δικαιώματα, ενεργοί πολίτες, κατά του ρατσισμού

Η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

Η γενιά μας γνώρισε μεγάλες στιγμές και Εθνική Υπερηφάνεια πριν από 30 περίπου χρόνια, με την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και κυρίως του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, που έκανε προσβάσιμη τη δημόσια υγεία και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας για κάθε πολίτη.

Η γενιά μας έμελλε να κοιμάται εν ειρήνη στις μέρες μας, ενώ συντελείται μπροστά της η συστηματική αποκαθήλωση του κοινωνικού κράτους και του ΕΣΥ από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που η ίδια (γενιά) της επέτρεψε δια της ψήφου της να το κάνει.

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο ποσοστό απο εμάς τους ίδιους έβαλε ταφόπλακα σε ηθικές αρχές και ιδεολογίες, τους ψήφισε και βοήθησε να ανοίξει ο ασκός του αιόλου.

Θα τρίζουν σήμερα τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου αν μπορεί να δεί τα «θαυμαστά τα Έργα μας Λαέ μου».