Για μια Ανοιχτή Κοινωνία

Η άνοδος του λαϊκισμού, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς έχουν πάρει σήμερα απειλητικές διαστάσεις σε όλον τον κόσμο ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και φτάνοντας ως την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο, σαν την τρομοκρατική επίθεση κατά τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία,

οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων / μεταναστών, σαν τις απάνθρωπες επιθέσεις κατά μεταναστών – εργατών γής στη Μανωλάδα και την Αττική,

οι αποκλεισμοί παιδιών προσφύγων και μεταναστών από τα σχολεία λόγω ρατσιστικών αντιδράσεων από Συλλόγους Γονέων,

οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ και ατόμων με αναπηρία,

η στοχοποίηση και οι δολοφονικές επιθέσεις κατά αγωνιστών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή,

η βεβήλωση μνημείων του Ολοκαυτώματος και οι επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων

είναι τα διαφορετικά πρόσωπα του ρατσισμού και εγκλήματα διαρκείας κατά της ανθρωπότητας.

Είναι σημαντικό σήμερα να διατηρούμε στη μνήμη μας πόσο έχει υποφέρει η ανθρωπότητα από τα εγκλήματα μίσους των Ναζί κατά των Εβραίων, των ομοφυλόφυλων, των Ρομά, των ατόμων με αναπηρία, των ΛΟΑΤΚΙ.

Σήμερα, είναι κρίσιμο να προστατεύουμε τη Δημοκρατία μας από τις κάθε είδους απειλές, να μην κρυβόματε πίσω από την ταμπέλα του δήθεν «φιλήσυχου» πολίτη, που ακούει, βλέπει, αλλά δεν μιλά γιατί νομίζει πως «δεν τον αφορούν» όσα γίνονται δίπλα του.

Έχουμε χρέος να είμαστε Ενεργοί Πολίτες για να κλείσουμε ερμητικά την πόρτα στις μαύρες σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας. Για να οικοδομήσουμε μια ειρηνική κοινωνία με πλουραλισμό, σεβασμό στη διαφορετικότητα, ίσες ευκαιρίες γα όλους, προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, διαφάνεια, αξιοκρατία .

Για μια κοινωνία χωρίς καμμία ανοχή στο μίσος, το ρατσισμό και κάθε είδους διάκριση.

Ας ακολουθήσουμε το δρόμο που άνοιξαν τα Κινήματα που ανθίζουν σε Αμερική και Ευρώπη με τη συμμετοχή κυρίως γυναικών, μαθητών και νέων ενάντια στις ανισότητες, τις κοινωνικές αδικίες και την κλιματική αλλαγή.

Με τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή μας μπορούμε να χτίσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο και να ξαναφέρουμε την ελπίδα στις ζωές μας.