Οικονομια, απόψεις, ενεργοί πολίτες

Μαύρα τα σύννεφα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Μαύρα σύννεφα έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που φοβάμαι πως θα μας απασχολήσουν έντονα αρνητικά το επόμενο διάστημα.

H πρόσφατη κατάρρευση, από έλλειψη ρευστότητας, της Silicon Valley Bank (SVB) – με πελάτες της τουλάχιστον 15 ελληνικές startups, για ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους, τις εταιρίες, τις επενδύσεις και όποιες άλλες παράπλευρες απώλειες – καθώς και η συνακόλουθη κατάρρευση της Signature Bank και Silvergate, επαναφέρουν μνήμες του 2008.

Όταν, τον Σεπτέμβρη του 2008 – μετά τη διάσωση της ασφαλιστικής AIG από την Αμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα με οικονομική ενίσχυση ύψους 85 δισ. δολαρίων – ο αμερικάνικος κολοσσός Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση και οδήγησε σε ντόμινο παγκόσμιων εξελίξεων, τις συνέπειες των οποίων ακόμη πληρώνουμε.

Θέματα όπως:

– Τι πραγματικά προκάλεσε την κατάρρευση της SVB;

– Τι μαθήματα λάβαμε παγκοσμίως από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τι μέτρα πήραμε για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά;

– Τι σημαίνει διασπορά χαρτοφυλακίου και πόσο αυτή εφαρμόζεται στην πράξη για την μείωση των κινδύνων;

– Ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, τους εργαζόμενους και για την ελληνική οικονομία γενικότερα από την κατάρρευση της SVB;

πρέπει να μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα, για να μην πούμε μετά πως δεν ξέραμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.