Γυναικες, απόψεις, αλληλεγγύη, ανθρώπινα δικαιώματα

Οι προοδευτικές γυναίκες δεν μπορεί να μένουν σιωπηλές απέναντι στα εγκλήματα κατά αθώων γυναικών – κοριτσιών

Δεν σιωπούμε στα εγκλήματα βίας και τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά γυναικών από όπου και αν προέρχονται.
Δηλώνουμε αλληλέγγυες και αντιμετωπίζουμε με ενσυναίσθηση τις γυναίκες – θύματα και όχι με ρατσισμό.


========

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 γυναικείων οργανώσεων – συλλογικοτήτων

Αλληλεγγύη στις γυναίκες Παλαιστίνιες και Ισραηλινές

Είναι σχεδόν δύο μήνες από την συγκέντρωση των γυναικών, στις 4 Οκτωβρίου 2023 Ισραηλινές και Παλαιστίνιες, της ισραηλινής οργάνωσης Women Wage Peace και της παλαιστινιακής οργάνωσης Women of the Sun, ντυμένες στα λευκά και τα τιρκουάζ, με χιτζάμπ και καπέλα, συναντήθηκαν στο τείχος μεταξύ της Δυτικής Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Τρεις ημέρες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και διάβασαν ένα κάλεσμα των μητέρων για μη βίαιη επίλυση της σύγκρουσης, γραμμένη και από τις δύο οργανώσεις.
«Εμείς, οι Παλαιστίνιες και οι Ισραηλινές μητέρες, είμαστε αποφασισμένες να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο της αιματοχυσίας και να αλλάξουμε την πραγματικότητα της δύσκολης σύγκρουσης μεταξύ των δύο εθνών, προς όφελος των παιδιών μας».

Δύο μήνες μετά διαπιστώνουμε ότι γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών είναι μεταξύ εκείνων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, καθώς και εκείνων που τραυματίζονται και σκοτώνονται από βομβαρδισμούς αδιακρίτως του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρόλο που ολόκληρες κοινότητες υφίστανται τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων, οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο γίνονται όλο και περισσότερο τα κύρια θύματα, εξαιτίας του φύλου τους και της κοινωνικής τους θέσης, οι γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται την επιβίωση της οικογένειας και τις συνέπειες μετά τον πόλεμο.

Αυτό έγινε απολύτως εμφανές τόσο στις τελευταίες πολεμικές συγκρούσεις στην Ασία και την Ουκρανία, όσο και στις πολύ πρόσφατες στη Μέση Ανατολή.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, που έχουν πέσει θύματα βίας, βιασμών, βασανιστηρίων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης σε καταστάσεις πολεμικών συγκρούσεων, σε συνθήκες κατοχής και υποδούλωσης.

Δηλώνουμε αλληλέγγυες στις ισραηλινές γυναίκες και καταγγέλλουμε τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, ‘oπου βρέθηκε νεκρή η καναδο – ισραηλινή ακτιβίστρια για την ειρήνη Βίβιαν Σίλβερ που είχε αφιερώσει την ζωή της στον αγώνα για την ειρηνική επίλυση και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια – αθώα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα.

Υπολογίζεται ότι το 67% όσων έχουν σκοτωθεί στην Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά. Γυναίκες δημοσιογράφοι, ιατρικό προσωπικό, προσωπικό του ΟΗΕ και οργανώσεων των πολιτών.

Ο ΟΗΕ να εργαστεί για την λύση των δύο κρατών και με την συμμετοχή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των γυναικείων οργανώσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ΣΑ1325/2000.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις

– Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
– Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)
– ΧΕΝ Ελλάδος
– ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων
– Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
– Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»
– Οι μαμάδες Mother Wings Greece
– Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών, «η φωνή της»
– STRONG ME – Κίνημα για την πρόληψη & καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
– Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας NIMERTIS
– ACTIONART ΝΠΙΔ
– Artivism Movement 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.